#2 Tutorial: Remove Twitter Widget Header/Footer.

Assalamualaikum. //Harini mood sangat baik, jadi aku nak share something untuk korang. Apa kena mengena dengan mood baik entah. Lol.

Untuk korang yang ada twitter, lepas tu nak letak dekat blog tentang your latest tweets, korang boleh letak bende alah ni. Kalau nak, sila dapatkan dekat Twitter Widget Profile. Lepas tu code tu korang paste dekat Dashboard -> Layout -> Html/Javascript.

Twitter widget. #GambarContoh

#1 Customization: Nak tukar color font, link, background etc.
Ini senang je, nak tukar color boleh customize dekat dalam web dia je. Bahagian appearance. 

#2 Customization: Buang header dalam Twitter Widget.
Kalau ada yang tak faham, bahagian header tu bahagian atas sekali kat widget tu. So sekarang kita nak removekan dia. Untuk jadikan dia seperti ini:


Step 1: Dashboard -> Template -> Edit HTML -> Expand widget template
Step 2: Tekan CTRL + F , cari code ni :

<head>

Step 3: Copy code ini, paste dekat mana mana bahagian antara tag <head> dengan tag </head>.

.twtr-hd
{
display: none;
}
.twtr-widget .twtr-tweet {
border:none!important;
text-align:left;
font-family: Tahoma, Geneva, sans-serif;
font-size:11px;
}

Step 4: Preview, kalau jadi tekan save.


#3 Customization: Buang footer dalam Twitter Widget.
Footer pula bahagian bawah widget. Selepas remove jadi la hasilnya seperti ni:


Sama je step by step dia, cuma step 3 tu pakai code ni. Step lain sama macam atas.

.twtr-ft
{
display: none;
}
.twtr-widget .twtr-tweet {
border:none!important;
text-align:left;
font-family: Tahoma, Geneva, sans-serif;
font-size:11px;
}

#4 Customization: Buang header dan footer dalam Twitter Widget.
Kalau nak buang dua dua sekali pun boleh. Jadi macam ni:


Copy code ni untuk step 3,

.twtr-hd, .twtr-ft
{
display: none;
}
.twtr-widget .twtr-tweet {
border:none!important;
text-align:left;
font-family: Tahoma, Geneva, sans-serif;
font-size:11px;
}


//Macam mana? Rasa benda ni tak penting mana pun. Tapi untuk orang yg sukakan bende yang simple macam saya ni. Memang sangat puas tengok hasilnya :3

1 comment:

Wani Sakri said...

tq for the sharing :D

Jom ke blog sy FAMILI FANTASTIK!! ;)