Perbezaan Dunia KPOP di Malaysia sejak 2005.

Aku mula minat Kpop sejak tingkatan 3, iaitu pada 2005. Kawan aku yang mula kenalkan aku dengan kumpulan Shinhwa. Shinhwa ni satu-satunya kumpulan Kpop yang bertahan lebih 10 tahun, antara kumpulan super duper senior bawah SM entertainment (sekarang dibawah naungan Good entertainment). Sumpah aku tergilakan mereka dulu! Maklumlah, diorang ni yang pertama aku minat. Masa tu Shinhwa la dikatakan kumpulan lagenda sebelum TVXQ. Super junior ditubuhkan selepas beberapa bulan aku minat kpop.

Shinhwa Debut: 1998

 Shinhwa 2010

Shinhwa telah 'berpecah' untuk bagi ruang ahli2 kumpulan berkhidmat untuk negara (masuk army). Dan memberi tumpuan pada album solo.

Antara perbezaan dunia kpop dulu dengan sekarang :-
2005 2011
Game show

Kalau dulu susah benor nak carik gameshow. Tak banyak source yang ada. Kalau nak carik, kena jadi aktif member dalam forum group tuh dulu, baru boleh download apa2 video. Tuh pun takde subtitle!

Sekarang nak carik apa2 gameshow senang la haih. Tak payah nak download, tukar2 dengan member yang kuat mendownload. Dekat internet pun dah banyak source. Tak perlu masuk forum pun boleh downlaod. Boleh dapat dengan subtitle!
Video subtitle

Ingat dulu2 masa aku tengok gameshow HAPPY TOGETHER. Aku tengok tanpa subtitle, itu pun aku tengok sampai terguling2 tengok gelagat diorang dalam video tuh. Kalau ada pun subtitle, dalam microsoft word, gilir2 la tengok video dengan subtitle. Haha.

Sekarang dah tak main dah microsoft word. Subtitle dah tertempek dekat video tuh. Teknologi dah makin canggih la katakan. Dan sekarang ramai yang dah start belajar bahasa korea dek kerana minat kpop.
Bilangan orang yang minat kpop

Memang sangat2 susah nak cari kawan yang sama2 minat kpop. Masa aku dulu, aku dengan kawan aku sorang je yang layan. Yang lain mesti akan cakap macam ni "Ko paham ke bahasa diorang??" Secara otomatik, kpop ni satu bende karut untuk dijadikan minat.
Mana-mana pergi pun orang pasang lagu kpop, tak kira la dimana2 sahaja. Sampai ke shopping complex pun pasang lagu kpop. Mana2 pun orang cerita pasal kpop. Sangat beza dulu dengan sekarang! 200% beza!
Kedai jual album kpop

Seingat aku ada satu tempat je jual album kpop, dekat Petaling Street. Itu pun album Shinhwa dengan TVXQ je yang ada. Yang lain tak pasti.

Mana-mana kedai jual CD mesti ada jual album artis kpop sebab permintaan yang tinggi. Sangat senang dah sekarang.
Kedai jual merchandise kpop

Dulu mana la ada kedai jual barangan2 kpop macam keychain ape segale. Tak wujud pun dekat malaysia. Kalau nak, beli secara online, mahal la sikit.


Sekurang2nya ada 2-3 kedai yang jual barang kpop merchandise dekat KL je. Belum termasuk negeri lain!

Secara tak rasmi, aku dah makin nak bersara dari dunia kpop. Hehe. Tapi muzik mereka tetap aku teruskan mendownload, tak serancak dulu. - Shinhwa bakal buat comeback pada 2012! So good to hear that they still love their fans. Love you, Eric, Hyesung, Junjin, Andy, Minwoo and Dongwan. :)
 

11 comments:

Cik Ice said...

wOWW..Info menarik.. :D hihi

syrupmasin said...

perghh dari taon 2005 tuh..ohh bagus jugak entry nih..baru tao..thanx shared..

Saiazuan said...

kpop ~_~

e k i n said...

@syrupmasin Haha. Ramai cakap cmtuh, tp tak ramai yg komen -,-"

soooooour said...

layan nasyid MAS lg best....heheheh...

e k i n said...

@soooooour MAS ape? MAS AYU? haha. :p

anish said...

uh sangat betul! huhu. anis stat minat 2007, memang susah cari sumber ni. and now pun dah tak over sgt dah gila kpop, setia ngn suju je. hehe :)

Hime said...

start 2006.kenal dbsk dlu, br shinhwa.hehe.dlu mmg ssh nk download.amik dr member blaja kt japan.ms tu org pndg pelik je kita dgr lagu kpop.time tu hard core gile.tp skrg pn sm je.xleh nk hilangkan obsession ni la.keke

Pendamba Mawar said...

hihi sama la..haha..:P setuju ngan apa dalam kotak tu. dulu kawan ejek kata lelaki minat korea?cam bapuk..sekarang?KPOP da mempengaruhi pasaran malaysia

Anonymous said...

kedai jual barangan kpo kt malaysia kt mne eak ?

e k i n said...

@Anonymous Dekat Time Square adaa, tingkat 5. Hehe:)