Tips paling senang nak elak mengantuk.

Allah SWT je la yang tahu betapa mengantuknya aku sekarang! Tak tertahan aku dengan kerja depan laptop ni. Jangan pelik la kalau lepas ni aku dah tak nampak muka sorang2 sebab rabun mengadap laptop lama-lama. Haha. Kerja berjela-jela ni la paling aku benci, kalau kerja yang senang dan reti buat takpe juga. Ni kerja yang aku sendiri kena buat research, belajar, faham dan buat. Memang makan masa la der.


Okla, korang pernah tak rasa macam aku rasa, tipu la tak pernah rasa, siapa yang tak pernah rasa mengantuk tuh bukan manusia mahupun binatang. Tumbuh-tumbuhan agaknya? Haha. Tips paling senang korang perlu buat masa mengantuk dalam kelas mahupun pejabat ialah:
  1. Makan gula-gula getah. Psst, jalan buat dibulan puasa pulak. Nanti kena tangkap, korang salahkan aku, aku taknak tanggung. Jadi ni peringatan awal. Haha.
  2. Minum air masak banyak-banyak. Korang jangan tanya pulak air mineral pun boleh minum ke tak. Ni pun jangan amalkan dibulan puasa. Lepas berbuka tak apa, sampai kembung perut pun takda siapa kesah.
  3. Dengar muzik pelan-pelan. Terpulang pada genre muzik, jangan la pulak korang pasang melodi jazz genre muzik yang slow mo tuh. Lagi la mengantuk!
  4. Mintak kawan cubitkan untuk korang. Macam orang tak betul dah. Tapi kekadang berkesan. Tak percaya cuba tampar diri sendiri.
  5. Basuh muka. Yang ni kalau agak-agak dah tak tahan sangat.
  6. "Mai sechawannnn". Korang paham-paham je la. Haha. 

Harap-harap tips ni membantu korang. Hahaha.


9 comments:

EyEdA said...

huhu..akk tompang komen ye..
adik blaja rajen2 smpai dpt scroll k..
klu ngantuk, t8 a nap..
xx pun wat bnde2 len tgokgmba ke..vid ke..
phtu bru la smbung wat coding
^_^

e k i n said...

Aida, thank you so much for the tip.
Insyaallah satu hari nnti akan dpt scroll tuh.

Heheh :D

nabilah_2908 said...

kalau kat tmpt kerja ni..mengantuk..stop jap..jenguk2 blog...ilang la ngantuk tu.. ;)

e k i n said...

nabilah, itu la yang saya tengah buat sekarang. haha. thanks :)

meaw said...

pekena kacip timoh lalu,hahahahha :P

saya_arief said...

mai sechawannnn tu terbaiikkkk.
:D

aima mazlan said...

mekaceh tips yg berguna nie :)

Cik Ice said...

woit..bulan posa nye tips tahan mengantuk camno ehh.. ??? :P

e k i n said...

Cik ais, bulan pose ni kena tabah sket laa. Haha. ;D